Motokaravan Seçimi
I . TAŞIYICI
Eskiden sadece Avrupa’da bulunan ve ithal zorluklarından dolayı uzaktan yutkunarak baktığımız taşıyıcılar bugün artık Türkiye’de rahatlıkla bulunabiliyor. Kullanılan taşıyıcılar genelde :
1. Peugeot Boxer / Citroen Jumper / Fiat Ducato (kısa, orta ve uzun olmak üzere 3 boyda, ve alçak/yüksek tavanlı))
2. Ford Transit (değişik uzunluklarda ve alçak/yüksek tavanlı tipleri var)
3. Renault Master (değişik boy ve tip)
4. Mercedes Sprinter (değişik boy ve tip)
5. Iveco
6. Volkswagen Transporter / Volkswagen LT
Bu araçların teknik özelliklerinin firmalarından rahatca elde edileceğini düşünerek, burada ayrıca belirtmedik.
II. MOTOKARAVAN TİPLERİ
Jeep büyüklüğündeki araçlardan tutun, kamyon üzerine veya otobüse yapılana varıncaya kadar çok çeşitli olmasına rağmen, bu yazımızda en çok rastlanan seçenekleri incelemek istiyoruz :
1. Fransızların “capucine-kapuçin”, İngilizce “alcove” , bizde alkovan olarak geçen şöför mahalli üzeri yatak çıkıntılı. Piyasada % 44,5 ile en yaygın kullanım oranına sahip bu araç 5-6 kişilik aileler için ideal. Kabin içi alanı geniş ve kullanışlı. Buna mukabil uzun yolda kullanımı, çıkıntısından dolayı pek rahat değil. Kapuçin nedeniyle köprülerde,ağaç dalları gibi basık yerlerde dikkatli olmayı gerektiriyor. Çıkıntının araba şöför mahalli ile üstten ve yanlardan birleşme yerlerinin çok itinalı yapılması ve izolasyonu gerekli. Kötü yapılması durumunda hem estetik bozuluyor hem de su alması içerdeki mobilyalara ve eşyalara zarar veriyor. Konfor bakımından yüksek sınıfta yer alır.
2. “profil” moto-karavanların pazar payı % 29 olup uzun yol için ideal arabadır. Kendi arasında ikiye ayrılır:
a) taşıyıcının çıplak şasesi üzerine dış ve iç yapısıyla bir karavan oturtulur. Bu tipte karavan genişliğini, iç yüksekliğini, kısmen de olsa uzunluğunu, kapı yerini ve genişliğini istediğiniz gibi ayarlama şansına sahipsiniz. Size uyan iç planı daha rahat uygulayabilirsiniz. Şasenin altında kalan karavan bölmelerini istediğiniz gibi yaparak gaz tüpü, su deposu, jeneratör, v.s gibi kullanım yerleri açabilirsiniz. Maliyeti diğerine göre fazladır.
b) Panelvan içersi tefriş edilerek yapılır. Minibüs tavsiye etmiyoruz. Zira camları dolayısıyla gerek yaşam mahremiyetinde, gerek izolasyonunda, gerek iç planlamada bir sürü kısıtlamalar getirdiği gibi, koltukları atacağımız için pahalıya geliyor. Bugün piyasada genel olarak 3 farklı panelvan bulunmaktadır. Kısa, orta ve maxi boy. Kullanımı rahattır, kilometreleri oburca yutar.Yanlız çiftler veya tek çocuklu aileler için idealdir. Kabin aksesuarları ve yapımı nedeniyle orta pahalı moto-karavan grubunda yer alır.
3. “integral” grubunun pazar oranı % 20,6 dır. Alkovanlı tip ile profilli arasında olup her ikisinin iyi yönleri burada birleşir. Kompakt yapısı dolayısıyla kullanım kolaylığını, alkovanın ferahlığını burada bulabilirsiniz. Şöför mahallini kesintisiz içine aldığından kabinleri oldukca geniştir.Kabin genişliği dış görüşü de muazzam ferahlatır.Burada insan kendini evinde gibi hisseder.Lux aksesuarlarıyla moto-karavanların en pahalı tipini temsil ederler.
4. Moto-karavanlar içinde otomobile en yakın gruptur. % 5,9 luk pazar payına sahiptir. İçersi çok küçük olduğundan konforu azdır. Bazılarında tuvalet bulunmaz. Fiyat bakımından en avantajlı gruptur. Fiat Scudo, Peugeot Expert, Citroen Jumpy, Mercedes Vito, VW Transporter gibi taşıyıcıların içinin düzenlenmesi ile meydana gelir. Şehir içinde ikinci bir arabaya gerek kalmaz. Aynı boyda Jeepler bugün şehir trafiğinde normal karşılanıyor. Tavanı yükselterek, çocuklar için 2 kişilik yatak yapılabiliyor veya açılıp kapanan tavan olabiliyor. Bu tür tavan kitleri yurtdışında hazır kit olarak var.
5. Semi-Entegre (Semi Integrated) Motokaravan: Sürücü kabini olduğu gibi muhafaza edilerek alkovansız olarak imal edilmiş motokaravanlardır. Alkovanın olmaması karavan bölümünün sürücü kabininin kaportasına daha bütünleşik olarak monte edilmesine ve aracın daha kompakt görünmesine olanak sağlar.
6. Kampervan ya da Kamper (Camper): Panelvan türü araçların orijinal kaporta yapısı bozulmadan içinin karavan olarak düzenlenmiş şeklidir. Kompakt yapıları ve kıvraklıkları nedeniyle tercih edilirler ancak iç hacim ve özellikle genişlik ve konfor bakımından diğer motokaravanlarla kıyaslanmaları mümkün değldir.